Aizanoi Antik Kenti

Aizanoi Antikkenti Nerede Nasıl Gidilir Ücret

YAZI içeriği

AİZANOİ ANTİK KENTİ’NE ULAŞIM

Aizanoi Antik Kenti, Ege Bölgesi içerisinde yer alan Kütahya ilinin Çavdarhisar ilçesinde yer almaktadır.

Aizanoi Antik Kenti, Kütahya merkeze 60 km yaklaşık olarak 40 dakika, Ankara ve İzmir’e ise yaklaşık 4 saatlik bir araba yolculuğu mesafesinde yer almaktadır.

Aizanoi’ye ait bazı kalıntılar Çavdarhisar şehir merkezi içerisinde yer aldığı için kent kısmen de olsa halen yaşamın sürdüğü bir yerleşim yeri olarak tarif edilebilir.

 

Assos Antikkenti Nerede Nasıl Gidilir Ücret

AIZANOI ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ ve ZİYARET SAATLERİ

Aizanoi Antik Kentinin 2021 yılı girişi 10 TL dir.  

Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi : 08:45 – 19:00 Kış Dönemi : 08:45 -17:30

Girişte Müze Kart satışı yapılmaktadır.

Güncel ziyaret saat ve ücret bilgilerine;  http://dosim.kulturturizm.gov.tr/muze/320 linkinden ulaşabilirsiniz.

AIZANOI ANTİK KENTİ KISA TARİHİ

Aizanoi Antik Kenti Penkalas(Kocaçay) Irmağının yukarı kesimlerinde ırmağın her iki yakasına konumlanmış bir kenttir. Kentteki kalıntılar, günümüzde halen yaşamın sürdüğü Çavdarhisar ile iç içedir. 2011 yılında kazı çalışmalarına başlanan kentin anıtsal yapısı Zeus Tapınağıdır. Kentte yaşamın M.Ö. 2500 – 2800 yıllarında başladığı tespit edilmiştir. Ancak kent parlak dönemini Roma İmparatorluğu hakimiyetine geçtiği M.Ö. 153 yılından sonra yaşamaya başlamıştır. M.S. 2. ve 3. yy’lara gelindiğinde kentin nüfusu 100.000 – 120.000 kişiye kadar çıkmıştır. 

AIZANOI ANTİK KENTİ ÖNEMLİ KALINTILARI
ZEUS TAPINAĞI

M.Ö. 1 yy da İmparator Domitianus tarafından inşasına başlanan ve M.S. 2 yyda İmparator Hadrianus döneminde inşası tamamlanmış yapı, Anadolu’nun en iyi korunmuş tapınağı ve dünyada da Zeus adına yapılan günümüze en sağlam ulaşan tapınaktır. Tapınağın bodrum katı tonozlu bir yapı ile inşa edilmiş ve günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. 

TİYATRO ve Stadyum

Aizanoi Antik kentindeki stadyum ve tiyatro kompleksinin dünyada başka bir benzerie daha rastlanmamıştır. MS 2yy inşa edilen komplekste stadyumda 13.500 kişi, tiyatroda 15.000 kişi kapasite bulunmakta idi. Bu iki yapı aralarında 2 ana kapı ile bağlanmış durumdadır.

Stadyum Bölümü: 200 mt uzunluğunda ve 50 mt genişliğinde inşa edilmiştir. 

Tiyatro Bölümü ise 15.000 seyirci kapasiteli bir Grek tiyatrosudur. Tiyatronun 3 ana kapısında tiyatroya giriş sağlanmaktadır. Tiyatro ve stadyumu ayıran duvar 30 mt yüksekliğinde ve 3 katlı bir yapıdır. Ancak günümüze depremler nedeniyle sağlam olarak ulaşamamıştır.

BORSA YAPISI (MACELLUM)

1970 yılında yaşanan depremde Çavdarhisar Merkez Camii yıkılmış ve 1971 yılında yapılan kazı çalışmalarında yapı açışa çıkarılmıştır. Yapının orjinali Roma Döneminde taze et ve balığın satıldığı bir pazardır. Ancak 301 yılına gelindiğinde enflasyonla mücadele başlamış ve İmparator Dioclatianus, imparatorluk pazarlarında satılan ürünlerin maksimum fiyatlarını belirleyerek bunu İmparatorluk kentlerine iletmiş. Aizanoi’liler de bu kararnameyi, Macellum’un duvarlarına yazmışlardır. 

SÜTUNLU CADDE

1980-1984 yıllarında 1970 Gediz depreminde yıkılan okulun bahçesinde yapılan kazılarda yapı günyüzüne çıkartılmıştır. Zeus Tapınağına kadar 4 km uzunluğundaki bu anıtsal yolun 450 mt lik kısmı sütunlu bir cadde şekildeydi. 

ROMA HAMAMLARI

Aizanoi’de iki adet Roma Hamamı bulunmaktaydı. İlki tapınak ile stadyum&tiyatro kompleksinin ortasında yapılmış olan MS 2yy a tarihlenen yapı idi. 

Diğer hamam komplesi ise MS 3yy a tarihlenmekte olup, günümüze diğer hamam göre daha iyi ulaşmış durumdadır. Özellikle zeminindeki mozaik dikkat çekicidir. Maalesef yapı bizim kenti ziyaret ettiğimizde kapalı olduğu için biz içeri girip mozaikleri yakından inceleyemedik. 

KÖPRÜLER

Kent Penkalas nehrinin iki yakasına inşa edildiği için nehir üzerinde toplamda beş adet köprü inşa edilmiş. Günümüze bu köprülerden iki tanesi ulaşmayı başarmıştır. 

 

Aizanoi Antikkenti Nerede Nasıl Gidilir Ücret